Zainteresowanie zdrowym żywieniem rośnie z roku na rok. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że należy dbać o to co się spożywa i jest świadomym tego, że najlepsza jest zbilansowana dieta, w której każdy składnik będzie miał swoją istotną rolę. Między innymi coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego jak cenne dla naszego organizmu są tłuszcze, które jeszcze nie tak dawno traktowane były wrogo. Obecnie znając charakterystykę różnych rodzajów tłuszczy doceniamy coraz bardziej zdrowe tłuszcze, po które możemy sięgnąć. Wśród nich wymienić możemy między innymi oleje tłoczone na zimno, które powinny stać się częścią naszej diety. 

Dlaczego stawiać na oleje tłoczone na zimno?

Na sam początek należy wskazać czym tak naprawdę są oleje tłoczone na zimno. To produkty, które stanowią źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, oraz mają w składzie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz pokaźną dawkę przeciwutleniaczy. 

Najważniejsze jednak jest to w jaki sposób oleje tłoczone na zimno powstają. Historia ich produkcji jest znaczenie inna niż powszechnie spotykanych w sklepach olejów. Te tłoczone na zimno nie są poddawane rafinacji chemicznej i fizycznej. Ten proces niszczy bowiem prozdrowotne właściwości oleju. W trakcie produkcji oleju tłoczonego na zimno temperatura nie przekracza 30 stopni Celsjusza, gdy dostępne powszechnie oleje pozyskuje się w temperaturze, która sięga 160 stopni Celsjusza. Następnie dodatkowo pozyskiwane oleje są rafinowane czyli oczyszczane w temperaturze 300 stopni Celsjusza. Taka temperatura niszczy jednak najcenniejsze wartości oleju. 

Jest to jednak proces, którzy zwiększa trwałość oleju i tym samym finalnie produkcja staje się dla firm bardziej opłacalna. To zaś sprawia, że na rynku nadal najwięcej jest olejów rafinowanych, w naszej diecie jednak lepiej, gdy pojawią się te tłoczone na zimno. 

Oleje tłoczone na zimno – jak można je wykorzystać? 

Każdy, kto chce sięgnąć po oleje tłoczone na zimno powinien wiedzieć w jaki sposób powinno się wykorzystywać. Na wstępie należy zaznaczyć, że oleje tłoczone na zimno nie nadają się do obróbki termalnej. To produkty, które powinno się stosować na zimno. Podgrzanie takiego oleju sprawia, że będzie on tracił swoje wartości odżywce. Dlaczego chcą wprowadzić go do codziennej diety powinno się postawić na jego spożywanie w podstawowej formie na zimno. W związku z tym oleje tego typu są doskonałym wyborem jako dodatek do sałatek, surówek. Mogą stanowić podstawę sosów ziołowych. Dla olejów tłoczonych na zimno charakterystyczny jest także ich wyrazisty smak, którego oleje rafinowane nie posiadają. Chcąc odmienić swoją dietę wprowadzając do niej zdrowe tłuszcze warto będzie decydować się właśnie na oleje na zimno. Nie tylko doskonale będą one podkreślać smak potraw, ale będą również doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają sposobu na to, by swoją dietę uzupełnić o zdrowe tłuszcze, które będą również istotnym elementem tego typu diety. Warto mieć to na uwadze odrzucając te sposoby żywienia, które wykluczają spożywanie tłuszczu.

Więcej artykułów: https://sklep.pi-nuts.eu/blog/